Značaj disanja

Disati znači živeti

Disanje je pokretač života. Bez hrane možemo živeti nedeljama, bez vode nekoliko dana, ali bez vazduha svega nekoliko minuta. Kada udišete, vazduh ne ulazi samo u pluća, već putem krvi hrani sva tkiva. Ako u vašim arterijama teče krv s nedovoljno kiseonika, život svake ćelije se skraćuje, a organizam brže stari. Zbog toga je dobra snadbevenost tela kiseonikom ključna za održavanje vitalnosti i zdravlja. Pored toga što se sve ćelije, tkiva i organi obogaćaju kiseonikom, disanje pročišćava pluća i krvotok, ali i  umiruje nervni sistem, smiruje um i pokreće energiju.

Dovođenje kiseonika u telo je samo jedan vid disajne funkcije koja obuhvata i izbacivanje ugljen dioksida, odnosno nakupljenog taloga iz pluća. Izdišući, izbacuje se taložni vazduh, ali u plućima uvek ostaje određena količina ustajalog vazduha koji se meša sa svežim, što na kraju postaje vazduh kojim snadbevamo telo. Izdisanje je izuzetno važno kako bi se ustajali vazduh iz pluća sveo na minimum i tako omogućio ulaz većoj količini svežeg vazduha. Gasovite izmene u plućima, apsorpcija kiseonika i izbacivanje ugljen dioksida, najbolje su kad se diše na nos, a disanje je duboko i polagano.

Dobro disanje započinje potpunim i polaganim izdisanjem jer je potpuno izdisanje uslov za ispravno, duboko udisanje. Dišite nečujno, jer tako disanje automatski postaje polagano. Nakon nekoliko dugih, polaganih izdaha, spontano ćete početi disati dublje i potpunije. Potpuno disanje celim plućima (poznato pod nazivom potpuno jogijsko disanje) obuhvata tri vrste disanja:

1. trbušno disanje ili disanje dijafragmom:

Nakon što temeljno ispraznite pluća polaganim izdahom, uskoro ćete opaziti da disanje započinje samo od sebe u području trbuha. Dok vazduh ulazi u pluća, trbuh se lagano podiže kao odgovor na spuštanje dijafragme prema dole i pritiska na trbušne organe. Trbuh treba biti opušten tokom udisanja. Pluća se pune u svom donjem delu, odozdo prema gore. Pri izdahu, dijafragma se vraća gore, a trbuh se povlači ili spušta. Trbušno disanje uz pomoć dijafragme, osim što relaksira, utiče na poboljšanje opšte cirkulacije tela. Na ovaj način najčešće dišu muškarci.

2. grudno ili lateralno disanje:

Udišući, rebra i grudni koš se podižu i šire, a izdišući vraćaju u početni položaj. Vazduh struji u srednjem delu pluća, pa uprkos otporu pri ulasku, u pluća ipak ulazi velika količina vazduha. Trbušni mišići su pod kontrakcijom. Ovakvo disanje se naziva i atletsko disanje pa je najpogodnije za izvođenje pilates vežbi. Jačaju se duboki mišići trbuha i interkostalni mišići. Ovakvo disanje je pogodno za izvodjenje balans položaja i asana u kojima je potrebno sačuvati ravnotežu.

3. klavikularno disanje ili disanje gornjim delom pluća:

Pri udahu podižu se samo ključne kosti i gornji deo grudnog koša, a vazduhom se ispunjava samo gornji deo pluća. Ovakvo disanje je vrlo površno i ubrzano; tako obično dišemo u izrazito stresnim situacijama. No ako postane uobičajeno, produbljuje uznemirenost i napetost te uzrokuje pad imuniteta. Nažalost, mnogo žena diše upravo na ovaj najnezdraviji način.

Zdravo i prirodno disanje sadrži sve tri vrste disanja u jednom dahu. Ono je duboko, polagano, tiho i lako. Može se uporediti sa talasom koji se pri udahu podiže odozdo prema gore i spušta istim redosledom nazad. Takvo disanje usklađuje i smiruje telo i um. Potpuno disanje može se vežbati u svakom trenutku: na ulici, na poslu, u tramvaju, u krevetu, gde god i kad god se setite, što češće to bolje.

Ono je najprirodnije jer tako dišu male bebe. Odrastanjem i proživljavanjem brojnih neugodnih emocija poput straha, ljutnje, strepnje itd. prestajemo disati potpuno te postepeno postajemo napeti i zgrčeni. Uprkos tome, svesnom i redovnom vežbom prirodno i potpuno disanje može ponovno postati navika.

Disati znači živeti, ali disati polagano i potpuno znači živeti dugo i uživati u dobrom zdravlju!

Želite više informacija ili imate konkretno pitanje?

Popunite formular ispod. Mi ćemo odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Designed by Squid Web Hosting | Copyright 2022 Body, Mind & Soul PILATES STUDIO

Call Now Button