Udahnite proleće – dočekajte leto sa osmehom na licu, zdravljem u telu i mirom u duši

Proleće je, a vama se spava: saznajte šta sa vama nije u redu…

Umesto uvoda…

Većini omiljeno godišnje doba najzad je stiglo. Sve se budi….
“Zeleni požari trava
bukte oko mene“
A vi? Šta je sa vama?
„A ja venem“
Kako je to moguće?

Ako se ovih dana osećate malaksalo, bezvoljno i lenjo, ne ustaje vam se iz kreveta, verovatno patite od prolećnog umora.
Šta se to zapravo dešava sa vašim telom „nekako s proljeća“?

Nedostatak sunčeve svetlosti tokom zime, smanjena fizička aktivnost, loša ishrana zasnovana na masnoj hrani i ugljenim hidratima, manjak voća i povrća, manjak vitamina….I eto nam nedostatka energije, mrzovolje, vrtoglavice, napetosti u mišićima, neobjašnjivih bolova u telu, gubitka ili povećanja apetita, poremećaja sna…

Ukratko sa prolećem stigao je i tzv. „prolećni umor“

Šta da učinimo da bi se prenuli iz zimske letargije i uhvatili korak sa ponovo razigranim životom?

Energije novog žvotnog ciklusa plešu svuda oko nas, pridužimo im se, postanimo probuđena, nesputana energija života, energija stvaranja, energija radosti!

Pospremimo “sobu”: izbacimo iz ishrane šećere, masti, ugljene hidrate, (očistimo debelo crevo, jetru); izbacimo i otrove iz „glave“ – ljutnju, uvređenost, mržnju, ljubomoru…

Otvorimo “prozore”: uzmimo voće, povrće, vitamine, pijmo puno vode; počnimo da prihvatamo, opraštamo, razmememo, volimo… Pokrenimo proces čišćenja tela i duše.

Izađimo u dvorište: krenimo u prirodu, šetajmo, trčimo, vežbajmo, trošimo se što više…Ne budimo močvara ispunjena ustajalom vodom, već brza, bistra, čista planinska reka…

Konkretni saveti…

Vežbanje…

Kretanje je u procesu detoksikacije vrlo bitno jer pokreće limfni sistem, znojenjem se čisti organizam i toksini izbacuju preko kože, pospešuje se cirkulacija, pokreće probava. Dubokim disanjem se čiste naša pluća i dodatno pokreneće energija. Preporučuljivo je barem 45 minuta aktivnosti svakoga dana – najbolja je kombinacija joge, pilatesa, tai chi-a, šetnje. Preintenzivne aktivnosti nisu poželjne, jer mogu dovesti do povećanog zamora, nagomilavanja mlečne kiseline, dužeg oporavka i povreda. Važno je birati aktivnosti koje energizuju i oblikuju telo i umiruju um, a ne one koje ga dodatno iscrpljuju.

Zašto je hrana toliko bitna?

Hrana je gorivo, koje dobija naše telo. Hrana utiče na sve ćelije u našem organizmu i sa tim na naše raspoloženje. Ako telo punimo lošim gorivom, pre ili kasnije će to uticati na naše zdravlje.

Trebalo bi izbegavati:
– Šećer i sve slatke proizvode
– Kafu, alkohol, cigarete
– Previše masnu hranu i industrijske proizvode(čips, grickalice i sl.)
– Mleko i mlečne proizvode (osim jogurta )
– Crveno meso i mesne preradjevine
– Gluten i sojine proizvode

Bitno je da unosimo hranu koja je zdrava i sveža, puna minerala i vitamina. Da bih otrovi mogli da se izbace, trebalo bi koristiti hranu sa puno vlakna i unositi dovoljne količine vode. Ovo će takođe ubrzavati metabolizam. Preporučljivo je malo voća i puno povrća, najviše zelenog i lisnatog, žitarice i mahunarke bez glutena – najbolje pirinač, proso, heljda, kinoa, amarant, leblebija, sočivo, pasulj i boranija. Povrće uz svaki obrok treba biti ili kuvano ili sirovo. Za bolju probavu možemo da koristimo i neke biljke kao što su anis, komorač i cimet.
Meso, posebno crveno treba svesti na minimum ili potpuno izbaciti, jer pravi kiselu sredinu u organizmu. Najbolje je koristiti ribu. Od mlečnih proizvoda najbolji su jogurt i kefir. Umesto običnog mleka može se koristiti bademovo ili pirinčano mleko. Dobra ulja, kao što su hladno ceđena – maslinovo, orahovo, laneno, konopljino, kokosovo i sl.se preporučuju zbog poboljšanja apsorpcije vitamina A, D, E i K, minerala i zbog hormonske ravnoteže.

I NA KRAJU ILI POČETKU…

Kada se telo očisti, energija pokrene, crni oblaci polako raščiste, um malo razbistri i telo počne još bolje da sluša, misli krenu u drugom pravcu i otvaraju se neki novi vidici.

Preispitajmo svoje navike, svoje misli i osećanja. Postavimo sebi važna pitanja, KO smo mi? Koja je naša svrha i smisao?

Naš sopstveni razvoj je najvažnija stvar na svetu, jer od toga će svi imati koristi, a ne samo mi sami.Vreme je da se pokrenemo….da dočekamo leto sa osmehom na licu, mirom u duši i zdravljem u telu…

Želite više informacija ili imate konkretno pitanje?

Popunite formular ispod. Mi ćemo odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Designed by Squid Web Hosting | Copyright 2022 Body, Mind & Soul PILATES STUDIO

Call Now Button