Vežbanje jača mozak


Fizička aktivnost ima pozitvan uticaj na rad mozga.

Do ovog zaključka su došli naučnici saUniversity ofIllinois at Urbana-Champaign (SAD) u istraživanju objavljenom u Journal of Applied Physiology. Tokom istraživanja Mišel Vos je zajedno sa kolegama analizirala podatke 111 prethodnih istraživanja posvećenih koristima od aerobnih i vežbi snage. Naučnici su ustanovili da vežbe igraju važnu ulogu u stimulisanju aktivnosti mozga i njegovih kognitivnih funkcija (pamćenje, pažnja, psihomotorna koordinacija, govor, računanje, mišljenje, orijentacija, planiranje) tokom čitavog života.
Mišel Vos je testirala više od 100 dobrovoljaca (učesnici su prošli kroz neuropsihološke testove) i primetila da su ispitanici koji su redovno fizički vežbali imali bolju koncentraciju, sposobnost da istovremeno rade više zadataka, da planiraju, da strateški razmišljaju, da brzo donose odluke i brzo i tačno pamte novu informaciju, od ispitanka koji nisu vežbali.Pomišljenju naučnika, to je povezano sa činjenicom da trening doprinosi povećavanju dotoka krvi u prednje delove kore velikog mozga koje su odgovorne navedene funkcije.
Autori ovog istraživanja su takođe istakli da vežbanje stimuliše rast novih ćelija mozga, i da povećava sadržaj proteina u mozgu, a to jača zaštitu nervnih ćelija od oštećenja. Oni takodje ističu da redovno vežbanje može sprečiti Alchajemrovu bolest u starosti.
Izvor: http://top.rbc.ru/health/26/07/2011/607438.shtml