PILATES METOD

Ukoliko Vas interesuje Pilates tehnika bitno je da upoznate neke osnovne činjenice vezane za nju.

TVORAC PILATES METODE

Pilates metod je razradio pre oko sto godina Jozef Hubertus Pilates (1880-1968). Ovaj sistem zasnovan na idejama povratka izvornom zdravlju, zdravom životu i prirodnom pokretu vremenom je obogaćen novim tehnikama i idejama, novim prilazima i danas se koristi gotovo u celom svetu.

Mnogo godina metod Pilatesa je bio praktično nepoznat izvan krugova profesionalnih igrača. Danas ga primenjuju u klinikama, u fizioterapiji, u fitnes centrima i školama plesa.
Sam J.Pilates je razvio 34 vežbe, a danas ih ima oko 500. Zanimljiivo je da je većina metoda fizičkog vežbanja zasnovano je mnogobrojnom ponavljanje svakog pokreta, a vežbe po metodu Pilatesa su tečne i uključuju u dejstvo veliku količnu mišića, zahtevaju preciznost izvođenja, tačnost i punu usredsređenost na ono što se radi. Kvantitet ovde ne prelazi u kvalitet.

Pilates često zovu „metod zvezda“; danas Pilates metodu koriste: Suzan Farel, Glen Klouz, Džodi Foster, Elizabet Harli, Sigurni Viver, Ketrin Zita Džons, Kameron Dijaz, Madona, Sidni Kraford, Klaudija Šifer, Džulija Roberts i mnogi drugi. Vežbanje omogućava plesačima i glumicima da izbegnu povrde i da koriste sjajan metod rehabilitacije.
Oko 1500 Pilates studija danas postoji u SAD, 500 u Engleskoj, u ostalim zemljama pilates studiji se sve više otvaraju, kao i instituti za obuku.

Kratka biografija J.H. Pilatesa

J.H. Pilates se rodio nedaleko do Dizeldorfa u Nemačkoj. Rođen je kao veoma bolesno dete, sa rahitisom, astmom, reumatizom. Rano je počeo da izučava različite sisteme fizičke kulture od joge do različitih metoda ozdravljnja poreklom iz stare Grčke i Rima. Bavio se gimnastikom, plivanjem, klizanjem, a onda je počeo da stvara sopstveni sistem fizičkog vežbanja koji je kasnije nazvao „umetnost kontrole“. Već u 14 godini svoga žviota Pilates se toliko izmenio i ojačao da je mogao da bude foto model za udžbenike anatomije. Mladić je ostvario dobre rezultate u gimanstici, klizanju na vodi, pa je čak nastupao i u cirkusu. Godine 1912 uzeo je eneglesko državljanstvo i postao profesionalni bokser i detektiv Skotland Jarda. Kada se prvi svetski rat počeo engleske vlasti su ga internirale u lankasterski logor zbog nemačke nacionalnosti. U logoru je obučavao zatvorenike borbi i samoodbrani. U zatvoru Men radio je u bolnici, pa je rešio da se obziljnije pozabavi fizičkom kulturom i sportom. Za ranjenike sa povređenim lokomotornim aparatom stvorio je sistem trenažera u obliku opruga, koje je zakačio na krevete i nazvao ih „univerzalnim ispravljačima“ Na osnovu tih sprava, specijalisti su kasnije razradili program vežbi po metodici Pilatesa na trenažerima „alegro pilates“ „reformer“ „stolica“…

Posle rata Pilates se vratio u Nemačku i radio sa naprednim specijalistima u oblasti kulture pokreta. Posebno se zbližio sa Rudolfom fon Labanom, teoretičarem savremenog plesa. U to vreme Pilates je predavao fizičku obuku u policiji Hamburga, no kada mu predloženo da pređe u vojsku Nemačke napustio je Nemačku i emigrirao u SAD.
Svoju prvu zvaničnu školu Pilates je otvori zajedno sa ženom u Njujorku po doseljenu u SAD 1926. godine, a zatim u Džabkos Pilou, Masačusets.
Sa velikim uspehom njegov sistem je korišćem kod plesača i baletana; njega su primenjivali Marta Grekam i Džordž Balančin, Rudolf Sen-Deni, Ted Šon, Elvin Eli, Hana Hopm, Džerom Robins i njihovi učenici. Sedamdesetih godina prošlog veka Alan Herdman je upoznao Engleze sa ovim sistemom posle obuke u Njujorku kod sledbenika J. Pilatesa, Rona Flečera i Karoli Tir. Herdmanov studio u Londonu je postao jedan od najpoznatijih centara za izučavanje Pilates sistema.

1945. godine izašla je knjiga J. Pilatesa „Povratak u život“. Sam naziv knjige je govorio je prirodi nove metode vežbanja: zdrav način života pomoću „buđenja tela kroz kretanje i svest, kroz svesnost. Tako je filosofija Pilates zasnovana na postizanju snažnog zdravlja dovođenjem u ravnotežu fizičkih, umnih i duhovnih kvaliteta čoveka.
Vežbanje po sistemu Pilatesa tonizira mišiće, razvija uravnoteženosti, poboljšava stas(telesnu građu), izdužuje mišiće, pomaže kod bolova u leđima, razvija disajni sistem. Vežbe su razrađene sa naglaskom na razvijanje mišićne snaga, posebno na jačanje mišića trbušne prese i leđa, povećanje gipkosti i pokretljivosti zglobova.
Vežbe treba donose zadovoljstvo i da budu moguće da izvođenje. On je smatrao da su mnogi tradicionalni programi neprivlačni, a vežbe suviše složene i nedovljno efikasne. Suština metoda Pilates se sastoji u zadovljstvu od vežbanja, a ne na iznurujućem treningu koji nanosi bol. Radeći vežbe istovremeno se istežete i jačate i učite da opuštate telo što neprimetno postaje vaša navika i u svakodnevnom životu.
Takođe ovaj metod ne oduzima puno vremena, a to je savremenom čoveku jako važno. Iako je J. Pilates živeo u nekoj drugoj epohi, shvatao je da fizičke i umne vežbe treba da budu ekonomične – minimalan gubitak vremena, a maksimalna korist za harmoničan razvoj čoveka.
Do smrti Pilates je ostao u odličnoj sportskoj formi. Izgledao je mnogo mlađe od svojih vršnjaka. Poginuo je u nesrećnom slučaju, kada je u njegovom studiju izbio požar.

Treba reći da Pilatesov sistem nije samonikao. Početkom prošlog veka stvoreni su mnogi metodi fizičkog vežbanja koje je Pilates dobro poznavao. Na primer, metod Aleksandra i Feldenkrajza.
Aleksanderov metod (1869-1955) je zasnovan na jedistvu fizičkog emocionalnog i mentalnog stanja čoveka. Aleksandar je bio glumac i profesor glume i primenjivao je svoj metod usavršavanja čovek u Australiji, Engleskoj i Americi. Njegov metod je omogućavao da se odstrani nepotrebna mišićna napetost i da se uspešno čovek bori sa stresom i ponovo uspostavi zdravlje.
Vežbe iz sistema M. Feldenkraisa namenjene su za uspostavljanje prirodne gracioznosti i slobode pokreta, i odstranjivanje nepotrebnog mišićne „zgrčenosti“.
Feldenkrais je bio doktor fizike u Francuskoj i do svoje 40 god se bavio naučnom delatnošćzu. On je među prvima u Evropu osnovao školu džudoa, proučavao je jogu, sistem Aleksandera. Feldenkrais je proučavao kako se kretati sa minimalnim naporom i maksimalnim efektom. On je podsticao ljude da nauče da se opuste i da pronađu sopstveni ritam da bi prevladali loše navike u korišćenju tela. Pri izvođenju vežbi veliki značaj se pridaje umu. Fino, savršeno upravljanje pokretima i koordinacija dolazi samo posle povećanja osetljivosti.
Među mnogim sistemima usmerenim na harmonizaciju uma, tela i duha ističe se i joga. Pilates je upravo iz joge pozajmio mnogo toga.Cilj joge intenzivno i precizno istraživanje unutrašnjeg sveta, zatim realizacija takvog načina života koji dovodi organizam u situacioni i kontitucionalni optimum.Istorija joge je duga više hiljada godina. Osnove učenja su izloženi u Patanđalijevim Joga – sutrama.
U poslednjih sto godina pojavilo se mnogo škola joge, koje se među sobom razlikuju po tehnikama izvođenja vežbi i po prilazu problemima duhovnog i fizičkog usavršavanja.
U Evropi je veliku popularnost stekla Hatha joga. Često je zovu jogom vladanja telom.
Hatha joga zahteva tehnički pravilno izvođenje poza-asana sa kontrolom nad disanjem i koncentracijom na određene mišiće ili organe ili njihove grupe. Asane se dele na poze koje se izvode stojeći, ležeći, sedeći, zatim asane koje se izvode u nekom običnom položaju i one koje se izvode u obrnutom ili uvijenom. Cilj izvođenja asana je razvitak svesti i spoznaja svoga pravog Ja, ali istovremeno služi i kao odlično sredstvo za razvoj gipkosti i snage tela.
Pilates sitem spada u metode treninga u kojima se ne usavršava samo telo pomoću razvitka fizičkih kvalitea, već i umne i intelektualne mogućnosti. Ovaj metod zovu programom za telo i dušu.

UKRATKO O OSNOVNIM STVARIMA
•Šta je to Pilates metod?

PilatesPilates metod je način fizičkog vežbanja koji zahteva znatno angažovanje uma pri izvodjenju telesnih vežbi, koji je početkom prošlog veka stvorio J. H. Pilates. Sam Pilates je svom metodu dao naziv Kontrologija (Contrology), što mnogo bolje opisuje ono što je hteo da postigne: osvešćenost i potpunu kontrolu tela. U njegovoj osnovi leži ideja o povezanosti i neraskidivom jedinstvu tela i uma. „Um stvara telo“, je izreka koju je često ponavljao J. Pilatesa. Zato se ovaj ovaj metod svrstava u „Body & mind“ programe, jer zahteva podjednako angažovanje uma i tela, što dovodi do razvoja ne samo telesnih već i umnih kvaliteta.
Pilates metod nam pomaže da otkrijemo nepoznate mogućnosti tela i uma, da objedinimo njihovu snagu u postizanju željenih ciljeva. Vremenom, ovakav način razmišljanja sa treninga prenosimo i u svakodnevni život, što nam omogućava da lakše i kreativnije rešavamo zadatke koje nam život postavlja.
•Šta Pilates metod razlikuje od drugih metoda vežbanja?

1. Kompleksan uticaj na sve grupe mišića

Svaka vežba iz osnovne grupe vežbi angažuje sve grupe mišića, od osnovnih (velikih, globalnih, površinskih) do najmanjih (najdubljih): vežbe ne vrše forsiranje određene grupe mišića zanemarujući druge.
2. Rad sa dubokim mišićima

Duboki mišići drže skelet i unutrašnje organe. Jaki duboki mišići, omogućavaju pravilan položaj tela u toku dugotrajnog hodanja i sedenja. Vežbanje i aktivacija ovih mišića predstavlja zapravo jačanje „iznutra“. Jačanje ovih mišića neće dovesti do povećanja mišićne mase, niti do pločica na stomaku, ali će omogućiti jačanje organizma iznutra, telo će postati gipkije, snažnije, a mnoge bolesti će se na ovaj način izbeći.
3. Istezanje

Vežbajući pilates možete čak i porasti. Pilates metod zasnovan je na stalnom izduživanju i istezanju kičme. Poznato je da smo na kraju dana 2cm niži nego ujutru. Ovo se dešava usled kompresije međupršljenskih diskova pri čemu oni u toku dana gube svoj volumen. Ukoliko se ne vežba i ne radi na istezanju kičme, na duže staze dolazi do oštećenja međupršljenskih diskova, njihovog trošenja ili iskliznuća, što može imati veoma opasne posledice na zdravlje (pojava diskushernije, ishialgije, nepokretnosti). Jedna od osnovnih ideja u svim vežbama je da se pored toga što se jačaju, mišići istovremeno i istežu. Zahvaljujući istezanju mišići postaju elastični, dobijaju prirodni tonus, vraća se urođena gracioznost pokreta i sloboda kretanja.
4. Kvalitet vežbanje je važniji od kvanititeta

Veoma često su metode vežbanja je jednostrane, što dovodi do bola u leđima, vratu, krstima, kolenima i ramenima. Do ovoga dolazi jer se ovakvim metodama razvijaju glavni mišići koji su i inače u toku dana stalno aktivni, a ostale grupe mišića ostaju neaktivne. U pilatesu ni jedna vežba ne dovodi do mišićnog debalansa. Akcenat je na kvalitetu izvođenja vežbe, a ne na broju ponavljanja. To je princip „manje je više“. Vežba koja se 10 puta izvede potpuno pravilno daće mnogo veće efekte nego vežba koja se izvede 100 puta sa niskim kvalitetom izvođenja.
5. Najbezbedniji način vežbanja

Pilates je jedan od najbezbednijih načina vežbanja. Vežbanje pilatesa se ispoljava u veoma finom uticaju na telo, koje se obnavlja, a istovremeno i jača. Organizam se optimalno opterećuje, vežbe se individualno prilagođavaju svakom vežbaču, vežbač dobro oseća svoje telo i radi u skladu sa svojim trenutnim mogućnostima. Upravo zato bavljenje pilatesom praktično nema starosnog ograničenja.
6. Efekat pilates metoda na žene

Vežbajući po pilates sistemu stalno se radi sa tzv „problematičnim zonama“: zateže se stomak, smanjuje se celulit na bedrima i zadnjici, jačaju mišići karličnog dna, koji su potrebni pri porođaju, a takođe je potrebno njihovo jačanje posle porođaja. Ženama koje puno rade još je više potrebno ova.kvo vežbanje, jer jačanjem dubokih mišića zadržavaju pravilno držanje, smanjuju napetost u vratnom delu kičme i brzo se oslobađaju stresa i napetosti nakupljenih u toku napornog radnog dana.
•Šta se postiže vežbanjem po Pilates metodi?

• Vežbe su usmerene na o(zdravlje)nje kičme. Postoje vežbe za rehabilitaciju kod različitih poremećaja kičmenog tuba, kao i vežbe za otklanjanje bolova u kičmi.
• Vraća se mišićni tonus, jedrost mišića, njihov vretenast izgled.
• Poboljšava se ravnoteža i koordinacija pokreta.
• Poboljšava se telesni stav i stas, poboljšava se telesni status (smanjuje se količina potkožnog masnog tkiva, povećava se tonus mišića i zadržava se gustina kostiju); mišići se izdužuju, postaju vretensti, dugi i elastični.
• Razvija se sistem organa za disanje (kroz poboljšanje plućnog volumena i poboljšanje kvaliteta disanja).
• Prečišćava se krv, kroz razmenu gasova prilikom dubokog, kvalitetnog disanja.
• Razvija se pozitivan način razmišljanja što omogućava veće samopouzdanje i lakšu borbu sa stresom.
• Poboljšava se koncentracija.
• Poboljšava se opšte zdravlje, kroz blagotvoran uticaj vežbanja na imunološki sistem.
• Povećava se nivo tolerancije na frustracije.
• Zbog specifičnog načina disanja tokom vežbi dolazi do masaže unutrašnjih organa, što omogućava njihovu bolju prokrvljenost.
U vežbama je naglasak stavljen na povećavanje snage i gipkosti mišića, posebno svih mišića stomaka i leđa što dovodi do poboljšanja držanja, gipkisti i pokretljivosti zglobova i celog koštano-zglobnog sistema.
•Koje su sličnosti i razlike između Pilates metoda i Joge?

Između joge i pilatesa postoje brojne sličnosti, ali i razlike. Nabrojaćemo najvažnije.
Pre svega pilates i joga su oblici vežbanja koji ne koriste silovite vežbe i tehnike, već mirne i prefinjene pokrete kojima se suptilno utiče na telo i um. Zatim, sve osnovne vežbe Pilates metode su preuzete iz Hatha yoge i modifikovane. Principi izvodjenja Pilates vežbi su istovremeno principi koji se primenjuju u izvodjenju vežbi Hatha yoge.
Joga je:
• Sistem koji je stvaran i usavršavan više hiljada godina. Joga je tradicija, istorija, iskustvo i mudrost mnogih pokolenja.
• Joga je pre svega duhovna praksa.
• Joga je orijentisana na istezanje, kada je reč o fizičkom telu.
• Joga je put koji nam pomaže da spoznamo sebe. Ima mnogo definicija joge: susret uma sa Božanskim, otuda je nazvana yoga što znači spajanje, združivanje; zatim, joga je odbacivanje ega; joga je susret sa Sobom. Ima još mnogo definicija joge a Patanđali, koji je u II veku p.n.e postavio osnove ovog učenja kaže:„Joga je obustava uma“.
• Joga se vežba kroz asane (poze) u kojima se ostaje nekoliko minuta. Vežbanje samo po sebi ne pretpostavlja kretanje.
• Sastavni deo puta joge je meditacija.
Pilates je:
• Sistem koji je stvoren početkom prošlog veka od samoukog sportiste.
• Pilates je prvenstveno rad sa telom, jačanje mišića, kontrola nad svakim pokretom i moć tzv. „centra snage“(power house). Ali je i rad sa umom, kontrola uma, i njegovo usmeravanje i zadržavanje tamo gde i kada mi želimo.
• Pilates takođe isteže mišiće, ali ih i jača. Jačanju mišića se u Pilates metodu posvećuje velika pažnja. Ceo Pilates metod se zasniva na uspostavljanju ravnoteže. Dakle, i jaki i istegnuti mišići.
• Pilates je sistem vežbi namenjen pre svega oporavku, ozdravljenju i stvaranju zdravog, čvrstog tela koje treba, kao i um, da nam bude sluga, a ne gospodar. Grubo govoreći Pilates metodom ćemo postaviti mišiće i kosti na svoje mesto, da bi nam telo bilo zdravo i funkcionalno i da bi nas što bolje služilo u svakoj situaciji.
• Vežbanje po Pilates metodi je dinamično, ali ne i brzo. To je tečno izvođenje određenih pokreta po određenim pravilima, praktično uvek sa ponavljanjem.

OSNOVNI POJMOVI U PILATESU

1. Mind body – trening je vrsta treninga koja zahteva visoku koncentraciju vežbača pri izvodjenju, visoku svesnost o telu i svakom pokretu tokom celog treninga.

2. Wellness – je termin kojim se označava način života koji sadrži i kombinuje telesno i mentalno zdravlje, pravilnu ishranu, odbacivanje štetnih navika i dobar odnos prema sebi i svetu. Prvi put ga je upotrebio doktor Halbert L. Dunn, u svojoj knjižici “High Level Wellness” (Visok nivo zdravlja) iz 1961. Dr Dunn je video zdravlje “kao stil života kojim uzdižemo svoje fizičko i psihičko zadovoljstvo i blagostanje”.

3. Centar snage (powerhouse) – Čine ga tkz. mišići cora/jezgra -mišići trbušne prese, nižeg dela leđa i karličnog dna. Ovi mišići su osnova mišićne snage tela. Njihovo jačanje i istezanje omogućava da kičma bude zdrava, gipka i bezbedna, omogućava zdrav život, tanak struk i dobro, pravilno držanje. Ovaj princip predstavlja neophodnu osnovu za izvođenje svih vežbi koje jačaju kičmu i omugaćvaju stabilnost karlice. Pilates je ovaj centar nazvao „powerhouse“.

4. Rolanje, uvijanje/rotiranje – Rolanje – Ležete na pod spuštajući pršljen po pršljen. Možete to raditi i u obrnutom smeru podižući telo odvajajući pršljenove, jedan za drugim, od poda. Takođe se može raditi i u stojećem položaju.

5. Rotiranje/uvijanje –predstavlja rotaciju kičme, koja je prethodno maksimalno istegnuta, oko svoje ose.

6. Približavanje pupka kičmi – zapravo predstavlja kontrakciju dubokih mišića trbuha i mišića karličnog dna (ove mišiće svesno ne koristimo u toku dana, osim prilikom smejanja, kijanja, kašljanja…). Ovi mišići se lako aktiviraju ako pupak povučemo ka kičmi, a onda na gore ka rebrima (kao kada želimo da zakopčamo jako uske pantalone). Novija istraživanja pokazuju da je optimalno angažovanje ovih mišića 30% od maksimalne kontrakcije.

Neutralan položaj tela – neutral

Pilates metod potencira pronalaženje i održavanje neutralnog položaja tela, prvenstveno kičme, karlice, vrata, glave, ramena, lopatica, kao i ravnomerne raspodele težine tela na stopalima. To je prirodan položaj tela u kome je kičma rasterećena, a telo funkcioniše kao skladna celina. Svaki debalans kičme i karlice dovešće do napetosti i bolova u mišićima (posebno vratnom i lumbalnom delu leđa), a na duže staze do patoloških promena na kičmi (skolize, hiperlordoze, kifoze, diskushernije, ishialgije, spondiloze itd). Zbog toga se u pilates osim jačanja svih slojeva mišića i njihove gipkosti akcenat stavlja i na neutralan, pravilan položaj čitavog tela.

a) Neutralan položaj kičme – neutral kičme

Kičma ima oblik latiničnog slova S. Ima prirodnu vratnu i lumbalnu lordozu (udubljenost) i grudnu i sakralnu kifozu (ispupčenost). To su prirodne krivine kičme koje obezbedjuju uspravan položaj tela uz dobru raspodelu opterećenja. U toku dugotrajnog sedenja i stajanja treba održavati dug, neutralan položaj da ne bi došlo do oštećenja pršljenova i međupršljenskih diskova. Na časovima pilatesa se forsira neutralan položaj kičme, njeno stalno istezanje, gibanje u svim pravcimai uvijanje-rotacija što održava njenu gipkost kao i jačanje dubokih mišića trbuha i leđa koji su potpora kičmi.

b) Neutralan položaj karlice – neutral karlice

Karlica predstavlja pljosnatu kost i u njoj su smešteni organi urogenitalnog trakta. Neutralan položaj karlice je onaj u kome se pubična/stidna kost i kosti kukova nalaze u istoj ravni (isprekidana linija na slici). Ovakav položaj obezbeđuje da neće doći do remećenja položaja lumbalnog dela kičme.

c) Položaj ramena, lopatica i glave

Ramena treba da budu potpuno opuštena, sa otvorenim grudima, a lopatice treba da bu lako skliznute jedna ka drugoj (donji krajevi lopatice klize jedan ka drugom, praveći slovo V). Glava treba da bude u produžetku kičme, a ne ispred (otvaranjem i opuštanjem ramena glava se automatski vraća u liniju sa vratom.

d) Položaj stopala i raspodela težine

Stopala treba da budu paralelna, razmaknuta na širinu kukova (kada bi se kroz kosti kukova spuštala vertikala ka podu, prošla bi tačno kroz kolena i skočne zglobove, kao na slici-spreda).

Što se tiče rasporeda težine, ona treba da je podjednako raspoređena na prednji i zadnji deo stopala, tako da telo u odnosu na središnju liniju nije nagnuto ni napred (u tom slučaju težina je na prednjem delu stopala), ni nazad (u tom slučaju težina je prebačena na pete).

8. Balans položaji

Svi balans položaji (položaji u kojima je smanjena površina oslonca ili je ona nestabilna) služe za aktivaciju najdubljih mišića trbuha i aktivaciju „centra moći“. Ukoliko su ovi mišići opušteni balans položaji neće moći da se održe. Znači oni su test snage dubokih mišića.

MERE OPREZA

Pilates se smatra najbezbednijim načinom vežbanja. Ipak, potrebno je pridržavati se osnovnih pravila bezbednosti.

• Prvo – vežbanje nikada ne sme da vam nanosi boli, ili da se loše osećate. Ako osetite da vam se vrti u glavi, da vas zateže noga ili negde osetite iznenadan jak bol, prekinite vežbu. Ako bol ne prođe ili se ponovi kada izvodite tu vežbu – izbacite je iz spiska vežbi, preskočite je. Postoje vežbe koje lično vama ne prijaju.
• Drugo – potpuno isključite nagle pokrete, posebno u opasnim-zahtevnim vežbama, kao što je stoj na ramenima. Pilates sistem podrazumeva samo spore, strogo kontrolisane i tečne pokrete.
• Treće – nikada nemojte vežbati na golom podu, bez prostirke ili strunjače. Prostirka (met) ne sme da se kliza niti uvija.
• Četvrto – nemojte jesti sat pre i posle vežbanja, a bolje je bar dva.
• Peto – u vreme ciklusa žene ne treba da upražnjavaju vežbe koje zahtevaju obrnute poze.
• Šesto – nikada se ne treba prenaprezati. Suviše veliko mišićno naprezanje i istezanje može naneti veliku povredu. Radite samo u skladu sa vašim trenutnim mogućnostima.
• I na kraju – preporučuje se da se trening odloži ako vas boli glava, ako se osećate loše, ako vas hvata prehlada ili ako imate subfebrilnu temparaturu (oko 37°). Posebno ako je vaš fitnes centar daleko od kuće, a napolju je hladno. Počnite da trenirate tek kada ste sasvim ozdravili. Vašem treneru uvek prijavite svaku promenu fizičkog stanja, prethodne povrede, lekove koje uzimate, da bi izbegli sve rizike koje u tim slučajevima vežbanje može da donese.
• Niko se neće bolje brinuti o vašem zdravlju od vas samih. Trenirajte i budite zdravi.